Dan's Antarctische Dagboek - Week Ses

zondag 6 februari to zaterdag 12 februari
Deze week was ik druk met het werken. Het weer was zeer wisselvallig met vaak veel vind dus had ik geen tijd om bijzondere dingen te doen.

Na een rustig zondag, maandag was een drukke dag. Ik moest erg vroeg beginnen om wat mooie weer te vinden zodat een paar luchtfotos plaats kon vinden. Helaas speelde het weer niet mee en dus was ik voor niets erg vroeg wakker geworden. Anderzijds het weer hier werd wel in de loop van de dag spannend wat in de avond ging het sneeuwen en waaide het met 8 Beaufort. Ik had veel sneeuw verwacht, maar waar ik helemaal geen rekening mee gehouden had was dat als het zo hard zou waaien waait de sneeuw gewoon weg, dus viel het tegen voor de sneeuwdek!

De nacht van woensdag op donderdag en het hele dag donderdatg was het ontstuiming. Het was ook erg zacht, zelfs zo zacht dat met 8 graden het bijna de warmste dag hier ooit gemeld was!! Toen het 8 graden was regende het wel pijperstelen en stond er 8 of 9 Beaufort met windstoten tot 125 km/u dus voelde het helemaal niet zacht aan! Eigenlijk was het wel een aparte ervaring zo veel wind en zoveel regen dat het pijn deed als de regendruppels men aanraakten maar toch bijn record zacht!! Bij andere plekken in de Antarctische Schiereiland was het ook erg slecht weer en in de andere twee plekken waar ik ooit geweest ben (Fossil Bluff en Sky Blu) waren windstoten van 150 km/u gemeld en helaas was er wat schade.

Sinds ik hier aangekomen ben is het weer best wel rustig geweest dus was het even leuk om wat spannender (en Antarctischer!!) weer mee te maken, maar het geeft wel aan dat zomer hier bijna voorbij is. Ook had het slechte weer flink wat invloed op onze werkzaamheden want op de meerendeel van de dagen deze week kon er niet gevlogen en dus begon onze werkzaamheden achter te lopen.

In het midden van de week hadden we ook een netwerk storing voor 24 a 30 uren, dus hadden we voor een tijdje geen internet, email of weerkaarten. Gelukkig was alles snel hersteld, en erg handig voor mij want ik ben behoorlijk afhankelijk van de computer- en communicatienetwerk hier om weersverwachtingen te maken. Wat wel verrassend was was de aantaal mensen dat toen toch vroeg wat het weer zou doen - kennelijk dacht vrijwel niemand aan dat als hun netwerkverbinding weg was die van mij ook weg zou zijn!!

Ook hadden we deze week bezoekers - de hoofddirecteur van de British Antarctic Survey is langs gekomen met een stel top ambtenaren en ook de goeverneur van de Falkland Eilanden, dus mocht ik met de betere klasse eten en babbelen. Ik had de indruk dat het weer hun tegen viel. Zo lang een reis om gewoon regen te zien.....ze hadden net zo goed naar Manchester of een van de nattere plekken ter Nederland kunnen gaan! trouwens is de goeverneur van de Falkland Eilanden met een Nederlander getrouwd en ze hebben een huis in Delft.

De meerendeel van alle huishoudelijke klusjes (b.v. afwassen, schoonmaken) zijn door een ploeg 3 mensen van het eilandtje St. Helena uitgevoerd. Iedere dag moet iemand hun ondersteunen, en dit is door een rooster bepaald. Donderdag nam ik mijn beurt omdat door de netwerkstoring ik toch niet zo heel veel kon doen. Dus heb ik voor het eerste dit jaar afgewassen!!

Zaterdag hadden we nog meer bezoekers - deze keer toeristen van een cruise rond het noorden van Antarctica. De meerendeel van die mensen waren tussen 1944 en 1980 in Antarctica werkzaam, van de tijd toen er geen internet of verwarming op de kamers was. En ook toen Antarctica koud met sneeuw i.p.v. regen en 8C was ha ha. Natuurlijk kletste ik met een paar van die mensen en het viel me op dat mij Antarctische ervaring erg nep is in vergelijking met wat ze deden. Bij voorbeeld, ik kan met iedereen per email babbelen, terwijl ze mogen maar 100 woorden per maand naar huis sturen - toen moesten ze die 100 woorden over de radio verbinding doorgeven en ergens in Engeland zat iemand die 100 woorden uit te typen en dan stuurde hij/zij die woorden naar diegene voor wie het bestemd was. Dus was hun bestaan hier erg eenzaam in vergelijking met die van mij! Ook lijkt Antarctica nu minder gevaarlijk omdat wie veel technologie en spullen hebben om te overleven als het slecht weer is enz., maar ze hadden veel, veel minder en dus was alles veel gevaarlijker. Ook was er toen minder verstand van de ijs- en sneeuwdek hier en ook zorgde dat voor meer gevaar voor hun. Maar goed, die mensen moesten eten en dus naast mijn gewone werk had ik ook de kokken een beetje kunnen helpen. Boterhammen smeren enz.

Dan Suri, 16 februari 2005. Hier klikken om naar mijn home pagina te gaan mij en  klikken om mij te mailen.