Dan's Antarctische Dagboek - Week Twee

maandag 10 jan tot zondag 16 jan
Maar een korte stuk voor de dagboek deze week, gewoon omdat dit mijn eerste werkweek hier was en dus was ik behoorlijk ijverig! Ik moest mijn werkschema goed organiseren en aanpassen en dus was ik erg druk. Volgens een Engelse uitdrukking 'All work and no play makes Dan a dull boy' maar het was nodig, en Dan kan toch niet saaier hé!!!

Wat mijn werk betreft moet ik weersverwachtingen voor de British Antarctic Survey werkzaamheden maken. De meerendeel van deze werkzaamheden gaan over werkzaamheden met vliegtuigen, hoofdzakelijk boven de Antarctische Schiereiland, maar ook boven de Ronne ijs oppervlakte, de Ellsworth bergen en Coats-Land. Ook moet in verwachtingen maken voor een schip die tussen eilanden net ten noorden van Antarctica vaart en voor groepen wetenschappers die weg van deze basis 'in the field' werken (vaak zijn ze bezig met het boren van ijs samples). Er is een briefing om 0745, en om goed klaar ervoor te zijn besloot ik om 0515 te beginnen. Om deze briefing zo duidelijk mogelijk te maken maak ik weerkaarten en druk ik een mooie sateliet beeld af. Na deze briefing moet ik met een aantaal van die bovengenoemde onderzoekers 'in the field' per radio over het weer briefen en ook stuur ik verwachtingen door aan andere geintresseerede mensen, zoals medewerkers die boten in deze omgeving moet gebruiken en die medewerkers die luchtfotos moeten gaan maken. Rond 1000-1030 zijn deze klusjes af en de rest van de dag moet ik het weer bewaken (met behulp van waarnemingen van mensen 'in the field' en sateliet beelden). Ook kijk ik regelmatig naar die sateliet beelden om te kijken om het weer ergens gunstig genoeg aan het worden is om meer vliegende werkzaamheden uit te voeren dan ik op de briefing doorgegeven had. De meerendeel van die vliegende werkzaamheden zijn i.v.m. het neerzetten/ophalen/leveren van voorraad aan onderzoekers 'in the field', het vervoeren van brandstof reservevoorraad voor vliegtuigen die langere routes moeten vliegen (en dus hier en daar bijtanken moeten) en het maken van luchtfotos.

Ongeveer een keer per 7 a 10 dagen gaat er een vliegtuig tussen de Falkland Eilanden en Rothera (waar ik zit) om personeel weg- of in te brengen en voorraad ophalen. Ook zijn weersverwachtingen voor deze vliegroutes nodig, met name die van de Falklands naar Rothera want dit is een zogenoemd 'point of no return' vlucht. Door beperkingen aan de hoeveelheid brandstof aan bord en het gebrek aan landingsbanen in Antarctica moet ik net voor 'the point of no return' 100% zeker van de weersverwachtingen zijn anders draait de vliegtuig om en gaat het terug naar de Falklands (en is een hoop brandtof verspild!). Deze vlieguitgen kan niet in alle soort weersomstandigheden landen - b.v. Rothera is op 3 kanten door water omgeringd. Vaak is het water vol met ijsbergen die tot 100-200m hoog kan zijn. Als er slecht zicht en laaghangende bewolking is zou de piloot tijdens het naderen van de landingsbaan eventuel grote bergen niet kunnen zien en dan is er kans op een ongeluk. Dus moet het weer tamelijk gunstig zijn!

Maar goed, hier zijn er twee soort vliegtuig; 4 Twin Otters die zowel wiels als zkies hebben en dus overal kan landen (zolang als het plat is!!) en 1 Dash 7 die een grotere vliegtuig is en alleen maar wiels heeft. Dit betekent dat de Dash 7 in principe alleen op echte landingsbanen kan landen. Maar, de Dash 7 kan ook op zogenoemd 'blue ice' landingsbanen kan landen. En 'blue ice' is ijs die onder een sneeuwdek had moeten liggen maar eigenlijk komt 'blue ice' in maar winderige gebeiden voor en wat gebeurd is dat de sneeuwdek weg waait en dus is er alleen maar ijs. Het klinkt best wel eng hoor om op ijs te landen, met name omdat het is op zulke landingsbanen ook winderig!

a Dash 7a Twin Otter

Ik moet iedere dag werk, dus mijn volgende vrije dag is 9e maart 2005, en toevallig is dit ook de volgende keer waar ik uit kan slapen!

Dan Suri, 16 januari 2005. Hier klikken om naar mijn home pagina te gaan mij en  klikken om mij te mailen.